Termelői méz. Kincs van a kezünkben. Kincs, amit a méhek szorgos munkával állítanak elő a méhész folyamatos támogatása mellett. Aki kicsit is belelátott már egy méhész munkájába, az tudja milyen hatalmas, átfogó, kitartó munkáról van szó. Főleg tavasszal, mikor a családok fejlődését segíteni kell, lépést tartva a folyamatosan változó környezeti kihívásokkal. A szakma hozzáadott értéke többrétű. Egyrészt olyan méhészeti termékek kerülnek előállításra,melyeket nekünk embereknek sokkal jobban meg kellene becsülnünk. A méz, propolisz,virágpor, hogy csak a legismertebbeket említsük ezek közül. Másrészt a méhek által elvégzett beporzás a növényvilágot formálja, melynek hiányában a táplálékul szolgáló növények jelentős része nem hozna termést, de sok vad növényfajnak is hatékony beporzói, mellyel hozzájárulnak a természetes ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásához, a biológiai sokféleség megőrzéséhez, javításához.

A  méhek munkája tehát felbecsülhetetlen számunkra és környezetünk számára is. Méhekkel dolgozni így nagyobb felelősség, mint gondolnánk. A méhésznek komoly felelőssége van a méhek egészségének megőrzésében, az egyes  megbetegedések  és járványok  elleni  hatékony védekezésben, a családok fejlődésének elősegítésében.  

Természeténél fogva a méhészkedés ugyanakkor egy gazdasági tevékenység is, amely során többek között az ember egyik kedvelt élelmiszere kerül előállításra, a méz. A méz, és egyéb méhészeti termékek kereskedelmi forgalomban értékesíthetők, fenntartva ezáltal a tevékenységet, ami élhetőbbé teszi az életünket ezen a világon. Ezért fontos, hogy a méhészek és a méhek munkája ne szakadjon meg és ne vesszen kárba. Az ágazatban az egyre növekvő költségek, és a csökkenő megtérülés miatt a tevékenységgel mind több szakember
hagy fel.

Az idén kiemelkedő mennyiségű és minőségű akácméz került előállításra Magyarországon. Az elmúlt évek rossz átlagaihoz képest valóban kiugró volt az idei év akácméz tekintetében. Az így kialakult hiány miatt a belföldi nagykereskedelemnek fel kellett volna szippantania ennek a mennyiségnek a nagy részét, természetesen korrekt áron. De nem ez történt. A nagykereskedők a kiemelkedő mennyiségre hivatkozva irreálisan alacsony áron szeretnének
hozzájutni ehhez a mézfajtához. Ugyanakkor a boltoknak magas profittal értékesítenek tovább, majd még a bolt is ráteszi a saját hasznát, és már meg is érkeztünk az 5-6 ezer forintos (jó esetben) akácmézhez. 

Jól látható tehát, hogy ebben a rendszerben ki jár a legrosszabbul: a legnagyobb hozzáadott értékű munkát elvégző méhész és végső soron a méhek. Mert a méhészek költségei közben csak nőnek folyamatosan, még az elérhető támogatások ellenére is.

Ha bárki is szeretne tenni a méhészekért és a méhekért,akkor vegyen termelői mézet közvetlenül a termelőktől. A jelenlegi gazdasági környezetben itthon a mézek ára is elérte a lélektani határát. De ez lehet jóval kedvezőbb is (3300-4500 Ft), ha a kistermelőket keresi meg a fogyasztó. Így minőségében is jobb terméket kap, mert a méz nem megy át a különböző „feldolgozási” folyamatokon és így megőrzi „nyers” jellegét. Aki tehát tenni
szeretne a méhekért és az ágazat fennmaradásáért, az közvetlenül a méhésztől vegye a mézet! Így lesz igazi kincs a méz a fogyasztónak és méhecskének egyaránt.