Nehéz a méhek és a méhészek helyzete

Írásom szuverén véleményként értelmezendő, mely tapasztalatomból és közvetlen környezetem látottaiból fakad. A méhészkedésben minden év más. A mostani méhészeti év is tele van nehézséggel, meglepetéssel, örömmel, bánattal. A szakma állandó kihívás elé állít. Van, amiben meg van a megoldás, van, amit még a tapasztaltabb méhészek sem tudnak megmondani, mi miért történik. Az biztos, hogy folyamatosan kell fejlődnünk nekünk méhészeknek is, mert a világ körülöttünk változik. Nem csak a szélsőséges időjárásra kell gondolnunk, vagy az újabbnál újabb vegyszerek, mérgek megjelenésére, melyek veszélyeztetik a méhek életét. A gondatlan emberi tényezővel is számolnunk kell. Ezért azt gondolom, hogy minél mélyebb és szélesebb körű tudást kell megszerezni annak, aki ebbe a szakmába belevág. Mert ez a szakma igenis egy nagy felelősséggel járó mesterség.

Tökéletesen kell ismerni a méhlegelőt, a méhek életét, viselkedését, s nem utolsó sorban a méhészeti technológiát. Ehhez nagyfokú elkötelezettség kell. Tanulni, tapasztalni, szeretni az állatokat, szeretni azt a közeget, amelyben elmélyül az ember. Nap, mint nap kint vagyok a méheknél, sokszor még akkor is, ha nincs konkrét méhészeti teendőm. Csak ott vagyok, figyelek, tapasztalok, érzékelek. Csak így lehet jól csinálni. Sajnos sok olyan példát is látok, melyek szöges ellentétben állnak az én méhészkedésről alkotott véleményemmel. És ezeknek az eseteknek nagy részében a hanyagság, a nem megfelelő tudás és a gyors profit reménye van, mint emberi tényező.

Ezért nehéz a mostani időkben a méhek és a méhészek helyzete. Mert a méhecskének nem csak a gyurgyalaggal, az atkával, a nagy meleggel, vagy az egyes mérgekkel kell megküzdenie, hanem magával a méhésszel is, aki nem biztos, hogy a megfelelő beavatkozást végzi a megfelelő időben, a megfelelő módon. S így a méhészeknek sem könnyű, akik becsülettel lelkismeretesen végzik könnyűnek egyáltalán nem mondható hivatásukat. És mikor végeznek a munka nagyobb fizikai részével. Gondolok itt a méz elvételig terjedő időszakra, s következik a kiszerelés, az ár kalkuláció, a  piac felkutatása, az értékesítés. Akkor értjük meg csak igazán, hogy milyen nehéz a méhészek helyzete.

Meggyes Péter